ORĘDZIE
Jeno Cesarskiej Mości
Kamiljan de Harlin von Gaudium
Jeno Cesarskiej Mości
Kamiljan de Harlin von Gaudium
OBYWATELCZA! Nadeszła nowa era*. Era piękna i mądrości. Era, gdy nasze państwo, zjednoczone w naukach zamieszczonych na łamach Wieloksięgu Kiryjskim, roztoczy troskliwą opiekę nad całym v-wszechświatem. Ale zanim to nastąpi, musimy posprzątać na własnym podwórku. Co z tego, że mamy czołgi, jak po ulicach walają się nasze skarby narodowe?????
Ideą moich rządów będzie odmiana naszego kraju, abyśmy mogli sprostać wyzwaniom, jakie stawia na nas zarówno nasze położenie geograficzne, jak i historia. Musimy działać zgodnie z naszą racją stanu. Dlatego zamierzam osiągnąć, co następuje:
- Zmiana hymnu, flagi, godła i nazwy państwa, aby nie trafiały do nas przypadkiem wycieczki sarmackich geriatryków szukających apteki. Flagę i zarys nazwy państwa mam już w głowie, godła i hymnu jeszcze nie.
- Większa integracja z państwami Nordaty; przykładowo Winkulia, Bialenia i Samunda, i w mniejszym stopniu z innymi. Od zawsze byłom zwolenniczem tego kursu, ale teraz wiem, że to wysiłek warty uwagi.
- Przesunięcie optyki wsparcia państwa, w taki sposób, aby zarówno Muratyka, Kiriania i Westland nie czuły się zagrożone ze strony innych części składowych naszego kraju.
- Tak, celowo nie wymieniłom Klindi.
- Zmniejszenie wydatków na służbę zdrowia, celem przekazania większej ilości środków na produkcję arsenału termonuklearnego.
- Przeorientowanie stylu państwa z "kalkilistyczni zbrodniarze wojenni i przeklinający cynicy okrutni" na "japonia, słodkie femboye, niebinarność, kalkilistyczni zbrodniarze wojenni oraz cynicy okrutni". Burek von Trinitz i jej wybitnie ekspresyjny styl wypowiadania się jest naszym dobrem narodowym, które trzeba chronić, a nie zwalczać.
- Wsparcie ludności zamieszkałej w Achkovie.
- Nie musze chyba mówić, ale napiszę, że naprawimy prawo.
- Wincyj kiryzmu w życiu publicznym. Wincyj WINCYYYYYYYJ.
Odpowiednie postanowienia mam zamiar wydać najwcześniej w najbliższym tygodniu.
Z mojej strony na razie to tyle. Miłego weekendu, Obywatelcza!
*nie mylić z nazwą wydawnictwa mającego w swoim portfolio podręczniki szkolne a tzw. "realu".
@Obywatel Federacji