Język nordacki
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Re: Język nordacki
No, tak to dobra informace. V koncu można bude pisat usta'vy i inne pra'vne akty' po innemu, a ne po polsku ?
Już sobe vymyslam te nordacke radiove' pra'vitky i debaty hlasove v Kongresu. Dobry Boże, jaka to je krasna vizja!
Matko Boska, ale mnie wena wzięła XD
Już sobe vymyslam te nordacke radiove' pra'vitky i debaty hlasove v Kongresu. Dobry Boże, jaka to je krasna vizja!
Matko Boska, ale mnie wena wzięła XD
Ostatnio zmieniony 17 sie 2023, 23:25 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Robimy jakiś słownik?
- Experienced
No trzeba będzie koniecznie. Ja proponuję powołać na razie jakąś Radę Języka Nordackiego, w którym słownik byłby jednym wątkiem, w którym każdy mógłby tworzyć słowa na bazie zasad słowotwórczych języka - prostych i zrozumiałych.
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Tylko powołajmy ją oddolnie i nie twórzmy niepotrzebnego prawa. Niech jakiś uniwersytet sprawuje opiekę nad tą Radą.
- Użytkownik Usunięty 233514
- Contributor
Z pomocą Wielmożnego @Tarsycjusz Operar , ministra Kultury i Religii będzie prościej. Niech obejmie patronatem ów radę czy też uniwersytet, a w nim tę radę, ale zanim to wszystko, to niech procedurę budowania uniwesytetu rozpocznie - fundamenty niech już kopie, beton zamawia, zbroi to wszystko, no i później niech to wszystko stoi jakoś.
- Użytkownik Usunięty 233514
- Contributor
Leonid Repulijski pisze: 23 sie 2023, 14:25Tylko powołajmy ją oddolnie i nie twórzmy niepotrzebnego prawa. Niech jakiś uniwersytet sprawuje opiekę nad tą Radą.
Czy Pan Minister Kultury i Religii @Tarsycjusz Operar zainteresowałby się tym problemem czy Leonid ma zostać z językiem, radą i uniwesytetem na lodzie? Minister ma służyć ludziom, a nie ich ignorować...
- Tarsycjusz Operar
- Apprentice
Jest jasne, że ze swojej strony deklaruję pomoc w zakresie koniecznych formalności. Moje prywatne zdanie jest takie, że nie widzę na razie palącej potrzeby zakładania uniwersytetu tj. teoretycznie większej jednostki do opieki nad mniejszą jednostką (rady języka). Proponuję najpierw powołać wspomnianą radę.
Biorąc pod uwagę dotychczasową aktywność w niniejszym wątku mogę przypuścić, że Szanowni Obywatele Leonid Repulijski i Kaspar Waksman są zainteresowani członkostwem (udziale) w radzie języka.
Czy Szanowny Obywatel Hieronim Bryz również jest zainteresowany wkładem do języka w ramach planowanej struktury?
Biorąc pod uwagę dotychczasową aktywność w niniejszym wątku mogę przypuścić, że Szanowni Obywatele Leonid Repulijski i Kaspar Waksman są zainteresowani członkostwem (udziale) w radzie języka.
Czy Szanowny Obywatel Hieronim Bryz również jest zainteresowany wkładem do języka w ramach planowanej struktury?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2023, 19:53 przez Tarsycjusz Operar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Nie wiem, na czym w końcu stoimy. Robimy kalkę czechosłowackiego, inspirujemy się międzysłowiańskim czy splecamy ze sobą różne języki Nordaty przeinaczając je do wersji zrozumiałej dla Polaka?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2023, 20:23 przez Leonid Repulijski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tadeusz I Wielki
- Collaborator
Leonid Repulijski pisze: 24 sie 2023, 20:20Nie wiem, na czym w końcu stoimy. Robimy kalkę słowackiego, inspirujemy się międzysłowiańskim czy splecamy ze sobą różne języki Nordaty przeinaczając je do wersji zrozumiałej dla Polaka?
Szampon 3w1
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski
Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com
- Experienced
Leonid Repulijski pisze: 24 sie 2023, 20:20Nie wiem, na czym w końcu stoimy. Robimy kalkę czechosłowackiego, inspirujemy się międzysłowiańskim czy splecamy ze sobą różne języki Nordaty przeinaczając je do wersji zrozumiałej dla Polaka?
Robimy język czechosłowackopodobny, inspirując się międzysłowiańskim, polskim, czeskim i słowackim.