Język nordacki

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Język nordacki

Post autor: Leonid Repulijski »

Jako że nasz kraj łączy ze sobą wiele różnorodnych, niekoniecznie powiązanych ze sobą etnosów i narodów, to wirtualnie powinna wykształcić się potrzeba ustanowienia jakiegoś lingua franca, języka zrozumiałego dla większości nordatczyków. Narracyjnie było wiele okazji do wykształcenia się nowego słownictwa - Unia Trzech Narodów, I Federacja Nordacka, Unia Nordacka, Rada Państw Nordaty, Wspólnota Nordacka i wreszcie II Federacja Nordacka. Realizm nie jest więc problemem...

Zamierzam więc podjąć się próby usystematyzowania języka nordackiego. Ale do tego potrzebne będą opinie reszty obywateli Nordaty, w szczególności reprezentantów mniejszości narodowych i etnicznych. Czy macie jakieś pomysły, na jakich językach można oprzeć słownictwo, alfabet, gramatykę i inne elementy?

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Re: Język nordacki

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Mój pierwszy pomysł: nie nawiązywanie do języków germańskich. Naprawdę, za dużo tego w mikro. Resztę się ustali jak przystaniemy na to.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Jestem za pozbyciem się wpływów germanizmu.

Kolejne pytanie - czy chcemy, by język był jakkolwiek zrozumiały dla zwykłego śmiertelnika?

Np. czytając treści w języku voxlandzkim dużo rzeczy da się zrozumieć bez słownika, bo słowa są podobne do realowego niemieckiego. Myślę, że taka zrozumiałość byłaby atutem języka - więcej (realnych) osób mogłoby się z nim utożsamiać, gdyby nie był całkowicie obcy. Może jakieś zapożyczenia z języków słowiańskich? Poza tworami pseudogermańskimi, dużo na Nordacie regionów a'la słowiańskich.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2023, 15:03 przez Leonid Repulijski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Kiriański np. ma taką specyfikę, że próbuję go robić jak najtrudniejszym do wymówienia - dużo ą, podwójnego ł,óo, sz i innych zbitek. Natomiast nie szedłbym w to w języku nordackim. Zgadzam się, że najlepiej byłoby nawiązywać do słowiańskich, no bo niby mamy te twory różnorakie pannordackie od paru lat, a w mikro parę lat to jak parędziesiąt, ale i tak realniej byłoby, jakby trochę polski przypominał, żeby było widać, że ciągle jest w fazie powstawania.

Co do alfabetu, to zależy od tego na ile chcemy wprowadzać język do narracji. Jeśli ma być tylko małym smaczkiem dla działaczy efeńskich i osób trzecich to oczywiście łaciński, ale jeśli ma być quasi-mową używaną na federacyjnych salonach, to optuję za wprowadzeniem podwójnego zapisu, łacińskiego i cyrylicy, jako ukłon dla chociażby Uhraińców i Abachazów. Nie sądzę, żeby tworzenie własnego alfabetu było trafionym pomysłem.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Przede wszystkim ustalmy czy chcemy aby ten język był tylko smaczkiem, czy żeby był jakkolwiek użytkowy. Ja bym skłaniał się ku temu drugiemu, bo zawsze chciałem zobaczyć w mikronacjach język, którego używa się częściej i przez więcej osób, nie tylko w narracji.

Zgadzam się co do tego, że powinniśmy wyzbyć się silnych wpływów germańskich. Język nordacki powinien być prosty i zrozumiały, ale jednocześnie inny niż język polski. Żeby to było możliwe proponuję utworzenie języka opartego na języku czeskim i słowackim. Jest to dość niespotykane połączenie, a na pewno przyniesie powiew świeżości wśród praktycznie zgermanizowanej Nordaty.
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Waksman pisze: 17 sie 2023, 18:41Przede wszystkim ustalmy czy chcemy aby ten język był tylko smaczkiem, czy żeby był jakkolwiek użytkowy. Ja bym skłaniał się ku temu drugiemu, bo zawsze chciałem zobaczyć w mikronacjach język, którego używa się częściej i przez więcej osób, nie tylko w narracji.

No oczywiście, że robimy język użytkowy!

Może oparlibyśmy się na realowym języku międzysłowiańskim? Do tego wpływy języków nordackich, jak np. kiriański, hawilandzki, muratycki, winkulijski, doctriński, azymucki(?)...

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Właśnie o tym myślałem. Mieżdusłowiański jest dobrym pomysłem na oparcie naszego języka, ale ja dalej optuję za zaczerpnięciem z czeskiego. Im więcej, tym lepiej - wymowa, akcent, itd.

Wszyscy mamy polskie klawiatury, więc pierwsza moja propozycja - nie wprowadzajmy znaków czeskich/słowackich/chorwackich itd. Mówię tu oczywiście o literkach z "haćkem", tzn. č, ň, ř, š, ž. Bo nordacky jazyk musi byt prosty v vymove, ako i pisovni ?

Czeskie litery przedłużające wymowę (litery z kreską na dole) możemy zastępować chociażby pojedynczym cudzysłowiem, np. by'lem (byylem), kolejove' tory (kolejovee) itd.

Co wy na to?
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Jeśli ludzie będą bardziej chętni używać tego języka, jak zaczerpiemy z czeskiego, to jestem za.

Koncept pozbycia się niedostępnych dla zwykłego śmiertelnika znaków popieram całkowicie - to tylko by tworzyło blokadę dostępności, jeśli byśmy wymagali dziwnych znaczków.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2023, 23:16 przez Leonid Repulijski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Dvuzna'ky to ne problem. Na moje można je zastupit polskymy' dvuznaka'my, tak jak, cz, sz, rz, ch... Ne je to oryginalny napa'd, ale jak ma to byt użytkovy' jazyk, to nestety trzeba nabira't z realu ?

Jak zrozumieliście - to dobrze. Tak mniej więcej widzę język nordacki. 
Awatar użytkownika
Tadeusz I Wielki
Collaborator
Collaborator

Post autor: Tadeusz I Wielki »

Jak tak ma wyglądać język nordacki, to jestem jak najbardziej za, fajnie że w końcu w Nordacie będzie jakiś język użytkowy xD
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski

Obrazek

Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”