Partia Demokratyczna

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Re: Partia Demokratyczna

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

No to... Nikt sprzeciwu nie zgłosił, także - @Albert Fryderyk de Espada gratulacje! Życzę powodzenia ?

To jak to mamy odhaczone, przejdźmy do kolejnego punku. Musimy mieć jakiś sensowny statut. Postaram się na dniach przedstawić jakiś projekt, ale wcześniej zapytam - jaki macie pomysł na funkcjonowanie partii?
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233512
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Użytkownik Usunięty 233512 »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 sie 2023, 22:14Jakby podzielam przekonanie że uchodzę za stosunkowo stonowaną i spokojną osobę to łączy się to często gęsto przejawiam poglądy które można określić formą appeasementu i zamiast zażartej rywalizacji z konserwatystami dostaniecie politykę nastawioną na współpracę. 

Pytanie tylko brzmi, jak rozumiemy współpracę. Wejście przewodniczącego głównej partii opozycyjnej do rządu moim zdaniem nie do końca koresponduje z ideami demokracji pluralistycznej i wyborów rywalizacyjnych. Obawiam się, że jeśli pójdziemy w stronę rządów jedności narodowe, to w krótkim czasie FN zamieni się w kolejną grzybową dolinę. A w rządzie mamy przedstawicieli 5 ugrupowań: Opcji Konserwatywnej, Partii Ultranordackiej, Stronnictwa Centro-Prawicowego, KWW Piotra Jankowskiego, no i jeszcze przewodniczący Partii Demokratycznej.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Hmmm... O tyle co przyjęcie jakiejś innej teczki ministerialnej faktycznie mogłoby być trochę nie na miejsc to w przypadku resortu odpowiedzialnego za siły zbrojne ofertę przyjąłem bez większego wąchania gdyż jest to coś czym chciałem się zajmować i na czym się już jako tako znam. Co prawda myślałem raczej o posadzie samego dowódcy armii ale posada ministra znacząco ułatwi mi w tym wypadku pracę. Nie jest to kierowane jakimiś szczególnymi pobudkami politycznymi a jedynie interesem osobistym który mam nadzieję że przełoży się na interes narodu gdy weźmiemy się już za wojsko.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leonid Repulijski »

Nie rozumiem, co jest złego we współpracy. Są rzeczy,  co do których jesteśmy dość zgodni, więc nie ma sensu się sztucznie dzielić. Są jednak rzeczy, o które się mocno sprzeczamy. Nie zmierzamy w kierunku rzadow jedności narodowej ani spolaryzowanej sceny politycznej... Moim zdaniem jest to dobre, pośrednie rozwiązanie.

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233512
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Użytkownik Usunięty 233512 »

Pozwoliłem sobie napisać krótki artykuł, w którym przedstawiłem swoją wizję roli Partii Demokratycznej w systemie politycznym FN: http://nordata.pl/article/36

We współpracy nie ma niczego złego. Jeśli pan Espada chce zajmować się wojskiem i potrafi robić to dobrze, to powinien móc robić to apolitycznie - ale dlaczego nie jako Głównodowodzący Sił Zbrojnych, tylko jako członek gabinetu? Nie wszystkie funkcje w kraju muszą być funkcjami rządowymi. Tak samo za dobry pomysł uważałbym powołanie apolitycznego Nordackiego Związku Sportowego. Rząd w państwie liberalnym nie musi zajmować się wszystkim, ani pacyfikować społeczeństwa poprzez wciąganie go do różnych form organizacyjnych.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2023, 14:56 przez Użytkownik Usunięty 233512, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

@Albert Fryderyk de Espada informuję, że rezygnuję z członkostwa w Partii Demokratycznej.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233514
Contributor
Contributor

Post autor: Użytkownik Usunięty 233514 »

Eh...i na kogo będę teraz głosował? ?
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star