II Sesja Keisarnoud

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Apprentice
Apprentice

Re: II Sesja Keisarnoud

Post autor: Borys Zamycki »

Również jestem za tym, by zapis o podziale administracyjnym - w brzmieniu zaproponowanym przez Jego Imperatorską Mość - znalazł się w odpowiednim ukazie. Ustawa Zasadnicza mogłaby ewentualnie zawierać wzmiankę, że podział administracyjny Imperium jest regulowany na poziomie ukazu.

Jeżeli chodzi o Nową Ordę, to, biorąc pod uwagę zastrzeżenia Chana, proponuję następujący zapis:

• Chanat Nowej Ordy, którego zarządca jest wybierany zgodnie z miejscowym prawem i zwyczajami

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Borys Zamycki pisze: 24 maja 2025, 20:16Również jestem za tym, by zapis o podziale administracyjnym - w brzmieniu zaproponowanym przez Jego Imperatorską Mość - znalazł się w odpowiednim ukazie. Ustawa Zasadnicza mogłaby ewentualnie zawierać wzmiankę, że podział administracyjny Imperium jest regulowany na poziomie ukazu.

I ja również popieram takowe rozwiązanie. 
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Szanowni,

Mając na uwadze dobro naszej Ojczyzny pozostaje nam tylko i wyłącznie napisać pierwszą demokratyczną konstytucję Imperium Nandyjskiego. Jak dobrze wiemy, wszyscy szykujemy się do jednego wielkiego kroku ku zjednoczeniu naszej podzielonej ziemi pod sztandarem Nan Di. Proponuję, aby nasza konstytucja zawierała "bezpieczniki" takiej jak możliwość przejęcia władzy przez Imperatora w przypadku zaistnienia sytuacji kryzysowej takiej jak mała aktywność obywateli, czy też ich zmniejszona ilość. Czy każdy z obecnych ma jakieś pomysły? Po napisaniu ustawy zasadniczej moglibyśmy ją uchwalić i przejść do dalszych prac. Czeka nasz gazeta narodowa (państwowa), czy też strona Imperium Nandyjskiego.
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Peetri Romanaav pisze: 25 maja 2025, 9:51Mając na uwadze dobro naszej Ojczyzny pozostaje nam tylko i wyłącznie napisać pierwszą demokratyczną konstytucję Imperium Nandyjskiego.

Osobiście proponuję, aby prace nad ustawą zasadniczą odbywały się na Discordzie, tak aby wszyscy obywatele Nan Di mogli brać udział w jej tworzeniu. Można powiedzieć, że będzie to coś na wzór konstytuanty. Oczywiście stworzymy również odpowiedni dokument w Google Docs, aby każdy miał na bieżąco wgląd w postępy prac.
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi
Apprentice
Apprentice

Post autor: Reza I Pahlavi »

Markus Wettin pisze: 27 maja 2025, 21:53Osobiście proponuję, aby prace nad ustawą zasadniczą odbywały się na Discordzie, tak aby wszyscy obywatele Nan Di mogli brać udział w jej tworzeniu. Można powiedzieć, że będzie to coś na wzór konstytuanty. Oczywiście stworzymy również odpowiedni dokument w Google Docs, aby każdy miał na bieżąco wgląd w postępy prac.

Wszystko pięknie, tylko mam organiczną niechęć do Disca 🙂 😉
Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Reza I Pahlavi pisze: 28 maja 2025, 1:59Wszystko pięknie, tylko mam organiczną niechęć do Disca 🙂 😉

Rozumiem, jednak nie widzę zbytnio innej alternatywy, gdzie indziej moglibyśmy zrobić sobie grupkę roboczą. Na forum możemy informować o obecnych postępach, ale do szybkiej wymiany zdań i pomysłów niezbyt się ono nadaje.
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Apprentice
Apprentice

Post autor: Borys Zamycki »

Również nigdy nie byłem za nadmiernym wyprowadzaniem aktywności z forum na Discorda. Ale z jednej strony rozumiem argumenty JE Wettina, a z drugiej zdaję sobie sprawę, że wysyłanie wiadomości na tym forum to dodatkowo proces bardzo czasochłonny. Dlatego jestem za pracami na Discordzie.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

A ja w ogóle wątpię, że napiszemy konstytucję poprzez burzę mózgów. Ktoś musi to wziąć na siebie, a potem pozostali będą proponować zmiany. Jak zajmie miesiąc lub dwa to trudno. Jeśli absolutnie nikt się nie zgłosi, to ja mogę się poświęcić i posiedzieć nad tym w lecie.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi
Apprentice
Apprentice

Post autor: Reza I Pahlavi »

Andrzej Ordyński pisze: 28 maja 2025, 8:10A ja w ogóle wątpię, że napiszemy konstytucję poprzez burzę mózgów. Ktoś musi to wziąć na siebie, a potem pozostali będą proponować zmiany. Jak zajmie miesiąc lub dwa to trudno. Jeśli absolutnie nikt się nie zgłosi, to ja mogę się poświęcić i posiedzieć nad tym w lecie.

Świetnie, bo u każdego z czasem jest różnie. No i ostatecznie decyduje Cesarz, więc jego wola pewnie będzie ponad konstytucją 😉
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Cóż, mogę usiąść i zacząć pisać. Wrócimy do rozmowy, a raczej do głosowania jak wszystko będzie gotowe. 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Keisarnoud”