Ustawa o prawdziwości słowa i świętości sztuki

Okres: 30 kwietnia 2025 - 24 sierpnia 2025

Skład:

1. @Bolesław Kirianóo von Hohenburg (Koalicja Konserwatywna) - spiker

2. @Borys Zamycki (Nordacka Partia Regionów)

3. @August de la Sparasan (niezrzeszony)

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Zobacz wniosek / prośbę

Art. 1.

Niniejsza ustawa stanowi nowelizację Ustawy specjalnej Kodeks Karny z dnia 19 września 2023 roku.

Art. 2.

W nowelizowanym akcie art. 17c. ust. 1. o brzmieniu: 

[Zabronione pod groźbą kary grzywny w wysokości do 2 000 mikro lub pozbawienia wolności na okres do 7 dni i ścigane z urzędu są takie wykroczenia, jak:] 1. Nadmierne stosowanie wyrazów i sformułować powszechnie uznawanych za wulgarne

przyjmuje brzmienie:

Publikowanie tekstów wygenerowanych w całości lub niemal w całości przez sztuczną inteligencję.

Art. 3.

Nowelizacja jest skuteczna wraz z ogłoszeniem w Dzienniku Prawnym.

Ostatnio zmieniony 14 sie 2025, 23:26 przez Kamiljan de Harlin, łącznie zmieniany 1 raz.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Ustawa o prawdziwości słowa i świętości sztuki

Czcigodny Kongresie,

korzystając z prerogatyw Spikera, otwieram debatę nad projektem.

Zgłaszam niniejszy projekt nowelizacji Kodeksu Karnego celem pozbycia się martwego, czyli ignorowanego przez władze i obywateli, zakazu używania wulgaryzmów. Moim zdaniem o wiele poważniejsze zagrożenie dla naszego państwa stanowią teksty generowane w AI, które odpychają potencjalnych nowych mikronautów od wirtualnych państw. Promujemy się i rozgłaszamy się jako miejsce, gdzie kreatywny człowiek może zrobić to, na co mu tylko wyobraźnia pozwala. A jednocześnie niektórzy, za przeproszeniem, srają na takich kreatywnych przybyszy głupkowatymi esejami ChataGPT, ObywatelamiAI albo AI slop twórczością literacką w formie liryków. Musimy postawić tamę temu zgorszeniu, zanim rozpanoszy się w naszym kraju. To krok w interesie bezpieczeństwa narodowego, w interesie stabilności państwa, w interesie polskiego mikroświata. 

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Czy to nie odrobinę za ostre rozwiązanie? Co innego promować sztukę wykonaną przez ludzi, a co innego aktywnie karać za użytkowanie AI. Podzielam obawy przedmówcy, ale nie wiem, czy broniąc się przed skrajnością, nie zaczniemy popadać w drugą skrajność.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Nie uważam tej propozycji za skrajność. Skrajnością byłoby polowanie na wszystko, co może nosić znamiona wykorzystania AI. Przedstawiona nowelizacja tego by nie robila. Przepis w proponowanym brzmieniu zabroniłby postowania tekstów napisanych w całości lub prawie w całości przez AI. Chyba nie chcemy dyskutować na forum z ChatemGPT ani czytać gazet, w których nie pada żadne słowo napisane przez człowieka?

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Osobiście z ciekawości przeczytałbym z jedną taką gazetę, ale istotnie, dyskusja z botami nie ma sensu, i mówię to jako weteran krucjat przeciw reklamodawcom.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Dlaczego zostajemy postawieni przed fałszywą dychotomią? Nadmierne używanie AI może być nieprzyjemne dla odbiorcy, ale nadużywanie wulgaryzmów również.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Piotr Jankowski »

To ja zaproponuję:

W nowelizowanym akcie art. 17c. ust. 1. o brzmieniu: 

„[Zabronione pod groźbą kary grzywny w wysokości do 2 000 mikro lub pozbawienia wolności na okres do 7 dni i ścigane z urzędu są takie wykroczenia, jak:] 1. Nadmierne stosowanie wyrazów i sformułować powszechnie uznawanych za wulgarne”

przyjmuje brzmienie:

„[Zabronione pod groźbą kary grzywny w wysokości do 2 000 mikro lub pozbawienia wolności na okres do 7 dni i ścigane z urzędu są takie wykroczenia, jak:] 1. Nadmierne stosowanie wyrazów i sformułować powszechnie uznawanych za wulgarne, 2. Publikowanie tekstów wygenerowanych w całości lub niemal w całości przez sztuczną inteligencję, 3. Publikowanie treści stworzonych z użyciem sztucznej inteligencji bez wyraźnego oznaczenia.”
piotr@mail.vox

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Andrzej Ordyński pisze: 16 cze 2025, 6:44Dlaczego zostajemy postawieni przed fałszywą dychotomią? Nadmierne używanie AI może być nieprzyjemne dla odbiorcy, ale nadużywanie wulgaryzmów również.

To słuszna uwaga. 

Dziękuję @Piotr Jankowskiza propozycję. 

Przedstawię niedługo swoją autopoprawkę. 

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Ale w jaki sposób to właściwie weryfikować? Wszelkie detektory działają, jak chcą – potrafią pokazywać, że coś napisało AI, choć stworzył to człowiek, a tekst w 100% wygenerowany przez AI uznają za ludzki. Nawet na realnych uczelniach odeszli już od sprawdzania tego.

Niestety, kwestia tego, co i w jakim stopniu zostało napisane przez nas, a co przez sztuczną inteligencję, to wyłącznie sprawa umowy dżentelmeńskiej. Owszem, czasami widać, że ktoś bezmyślnie zerżnął coś z ChatGPT, ale weryfikacja tego jest praktycznie niemożliwa.
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Ja mam pytanie, co uznajemy za owo nadużywanie wulgaryzmów? Trzy w zdaniu? Dwa? Całe zdanie?  Nadto przydałyby się kary za recydywę, czyż nie?

NordNET:

Discord:

Zablokowany

Wróć do „VI kadencja”