Niniejsza ustawa stanowi nowelizację Ustawy specjalnej Kodeks Karny z dnia 19 września 2023 roku.
Art. 2.
W nowelizowanym akcie art. 17c. ust. 1. o brzmieniu:
„[Zabronione pod groźbą kary grzywny w wysokości do 2 000 mikro lub pozbawienia wolności na okres do 7 dni i ścigane z urzędu są takie wykroczenia, jak:] 1. Nadmierne stosowanie wyrazów i sformułować powszechnie uznawanych za wulgarne”
przyjmuje brzmienie:
„Publikowanie tekstów wygenerowanych w całości lub niemal w całości przez sztuczną inteligencję.”
Art. 3.
Nowelizacja jest skuteczna wraz z ogłoszeniem w Dzienniku Prawnym.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.
korzystając z prerogatyw Spikera, otwieram debatę nad projektem.
Zgłaszam niniejszy projekt nowelizacji Kodeksu Karnego celem pozbycia się martwego, czyli ignorowanego przez władze i obywateli, zakazu używania wulgaryzmów. Moim zdaniem o wiele poważniejsze zagrożenie dla naszego państwa stanowią teksty generowane w AI, które odpychają potencjalnych nowych mikronautów od wirtualnych państw. Promujemy się i rozgłaszamy się jako miejsce, gdzie kreatywny człowiek może zrobić to, na co mu tylko wyobraźnia pozwala. A jednocześnie niektórzy, za przeproszeniem, srają na takich kreatywnych przybyszy głupkowatymi esejami ChataGPT, ObywatelamiAI albo AI slop twórczością literacką w formie liryków. Musimy postawić tamę temu zgorszeniu, zanim rozpanoszy się w naszym kraju. To krok w interesie bezpieczeństwa narodowego, w interesie stabilności państwa, w interesie polskiego mikroświata.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.
Czy to nie odrobinę za ostre rozwiązanie? Co innego promować sztukę wykonaną przez ludzi, a co innego aktywnie karać za użytkowanie AI. Podzielam obawy przedmówcy, ale nie wiem, czy broniąc się przed skrajnością, nie zaczniemy popadać w drugą skrajność.
NordNET:
augustdelasparasan@nordnet.fn
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022
Nie uważam tej propozycji za skrajność. Skrajnością byłoby polowanie na wszystko, co może nosić znamiona wykorzystania AI. Przedstawiona nowelizacja tego by nie robila. Przepis w proponowanym brzmieniu zabroniłby postowania tekstów napisanych w całości lub prawie w całości przez AI. Chyba nie chcemy dyskutować na forum z ChatemGPT ani czytać gazet, w których nie pada żadne słowo napisane przez człowieka?
Osobiście z ciekawości przeczytałbym z jedną taką gazetę, ale istotnie, dyskusja z botami nie ma sensu, i mówię to jako weteran krucjat przeciw reklamodawcom.
NordNET:
augustdelasparasan@nordnet.fn
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022
Dlaczego zostajemy postawieni przed fałszywą dychotomią? Nadmierne używanie AI może być nieprzyjemne dla odbiorcy, ale nadużywanie wulgaryzmów również.