II Sesja Keisarnoud

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Re: II Sesja Keisarnoud

Post autor: Markus Wettin »

Peetri Romanaav pisze: 28 maja 2025, 20:29Cóż, mogę usiąść i zacząć pisać. Wrócimy do rozmowy, a raczej do głosowania jak wszystko będzie gotowe. 

Wasza Imperatorska Mość,

Jak mają się prace nad konstytucją? Biorąc pod uwagę wszechobecną realiozę, może jesteśmy jakoś w stanie podzielić się obowiązkami?
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Deklaruję chęć udziału w pracach (lub nawet napisanie pierwszego szkicu), tylko musi pojawić się zielone światło ze strony Imperatora.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Dobrze odkopuję temat naszej II Sesji Keisarnoud. Wybaczcie za moją bardzo długą nieobecność i nieaktywność.

Wiedząc, że często zdarza mi się zniknąć na dłuższy czas proponuję, abyśmy powołali Jego Ekscelencję @Andrzej Ordyńskina Regenta. Będzie on mógł dalej za mnie prowadzić wszystkie działania Imperatora do momentu mojego powrotu w przypadku kolejnego nagłego ataku realiozy. 

Co do Konstytucji to prosiłbym Cię Andrzeju jeśli masz oczywiście czas i chęci, aby przedstawił szkic. 

Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi
Apprentice
Apprentice

Post autor: Reza I Pahlavi »

Peetri Romanaav pisze: 24 lip 2025, 11:38Dobrze odkopuję temat naszej II Sesji Keisarnoud. Wybaczcie za moją bardzo długą nieobecność i nieaktywność.

Wiedząc, że często zdarza mi się zniknąć na dłuższy czas proponuję, abyśmy powołali Jego Ekscelencję @Andrzej Ordyńskina Regenta. Będzie on mógł dalej za mnie prowadzić wszystkie działania Imperatora do momentu mojego powrotu w przypadku kolejnego nagłego ataku realiozy. 

Co do Konstytucji to prosiłbym Cię Andrzeju jeśli masz oczywiście czas i chęci, aby przedstawił szkic. 

Witamy serdecznie, Niebiański Cesarzu i uważamy, że kandydatura Białego Chana na stanowisko Regenta jest wręcz idealna, więc z radością przyjmujemy tą nominację! 🙂 😉
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Szanowny,

To jeszcze nie jest oficjalna nominacja na stanowisko. Nie mniej bardzo się cieszę z tak pozytywnego odbioru propozycji tego kandydata. Postaram się na dniach przedłożyć propozycję ustawy zasadniczej i tam będzie kwestie Regenta. 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Już parę godzin temu próbowałem odpowiedzieć, ale na forum po raz kolejny nie dało się wrzucić posta, więc powtórzę jeszcze raz. 

Dziękuję za zaufanie, ale chciałbym zaproponować, by nasz regent-kanclerz był nominowany przez Keisarnoud i zatwierdzany przez Imperatora. Dzięki temu nasze życie polityczne uzyska element zmienności, a nasi obywatele zyskają realny wpływ na funkcjonowanie państwa. 

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Andrzej Ordyński pisze: 24 lip 2025, 20:09Już parę godzin temu próbowałem odpowiedzieć, ale na forum po raz kolejny nie dało się wrzucić posta, więc powtórzę jeszcze raz. 

Dziękuję za zaufanie, ale chciałbym zaproponować, by nasz regent-kanclerz był nominowany przez Keisarnoud i zatwierdzany przez Imperatora. Dzięki temu nasze życie polityczne uzyska element zmienności, a nasi obywatele zyskają realny wpływ na funkcjonowanie państwa. 

Możemy nawet rozegrać to w ten sposób, aby Regent-Kanclerz czy też posłużę się nandyjskim Retsikantsel mógłby być wypierany przez Keisarnoud na kadencje 3/4 miesięczne, aby polityka miała odrobinę świeżości. Nie mniej dopóki nie mamy uregulowanej sytuacji prawnej co sądzisz Biały Chanie, aby objąć to stanowisko i zostać pierwszym? 
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Imperatorowi się nie odmawia. 😉

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Andrzej Ordyński pisze: 24 lip 2025, 20:52Imperatorowi się nie odmawia. 😉

Znamy się bardzo długo i bardzo dobrze, dlatego wiem że jako "beton partyjny" będziesz idealnym kandydatem na to stanowisko. Nie znam drugiej tak doświadczonej osoby, która pomoże mi w tym wszystkim, a wydaje mi się, że wszyscy obywatele Imperium są podobnego zdania. Tj. @Reza I Pahlavi, @Markus Wettin, @Borys Zamycki.
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

KONSTYTUCJA NAJJAŚNIEJSZEGO IMPERIUM NANDYJSKIEGO

PREAMBUŁA

My, narody powstałe na gruzach Imperium Brodryjskiego, naszej wspólnej macierzy, w duchu jedności i przetrwania, ustanawiamy niniejszą Konstytucję Najjaśniejszego Imperium Nandyjskiego, aby zagwarantować porządek, pokój oraz wspólną przyszłość wszystkich ludów zjednoczonych pod berłem Najjaśniejszego Imperatora.

ROZDZIAŁ I — O IMPERIUM

Art. 1 [Tożsamość]

1. Najjaśniejsze Imperium Nandyjskie jest dobrowolnym związkiem państw lennych, które złożyły hołd Najjaśniejszemu Imperatorowi.

2. Imperium jest dziedzicem Imperium Brodryjskiego oraz Cesarstwa Nan Di i kontynuuje ich duchowe oraz polityczne dziedzictwo.

Art. 2 [Stolica]

Stolicą Imperium jest Aleksanark Romanaavkud.

Art. 3 [Symbolika]

Flaga, herb i inne symbole rozpoznawcze Najjaśniejszego Imperium Nandyjskiego zostaną określone w osobnym Edykcie Cesarskim.

ROZDZIAŁ II — WŁADZA NAJWYŻSZA

Art. 4 [Imperator]

1. Najjaśniejszy Imperator jest najwyższym władcą Imperium, sprawującym władzę wykonawczą, ustawodawczą oraz sądowniczą.

2. Imperator jest głową państwa, Cesarzem Nan Di i Najwyższym Opiekunem wszystkich lenn.

3. W razie niezdolności do sprawowania władzy, obowiązki Imperatora przejmuje Regent.

Art. 5 [Regent]

1. Regent jest osobą powoływaną do tymczasowego sprawowania prerogatyw Najjaśniejszego Imperatora w przypadku:

• choroby, uwięzienia lub innej trwałej przeszkody uniemożliwiającej sprawowanie władzy;

• dobrowolnego przekazania uprawnień przez Imperatora;

• śmierci Imperatora – do czasu intronizacji następcy.

2. Regent zostaje powołany przez Imperatora w Edykcie Regencyjnym.

3. W przypadku braku Edyktu Regencyjnego, Regenta wybiera Eisarnoud większością 2/3 głosów.

4. Regent wykonuje wszelkie obowiązki Imperatora z wyjątkiem:

• zmiany Konstytucji,

• detronizacji Imperatora,

• nadawania lub odbierania tytułów szlacheckich dziedzicznych.

5. Kadencja Regenta kończy się z chwilą powrotu Imperatora do władzy lub objęcia tronu przez następcę.

Art. 6 [Keisarnoud]

1. Keisarnoud jest organem doradczym i legislacyjnym wspierającym Najjaśniejszego Imperatora w rządzeniu Imperium i regulowaniu stosunków lennych.

2. Skład, tryb działania i kompetencje Eisarnoudu określa Edykt Cesarski.

Art. 7 [Władza ustawodawcza]

1. Władza ustawodawcza przysługuje Najjaśniejszemu Imperatorowi, wspomaganemu przez Keisarnoud.

2. Akty prawne mają moc obowiązującą po ich ogłoszeniu w formie Edyktu Cesarskiego.

Art. 8 [Władza sądownicza]

1. Najwyższym organem władzy sądowniczej jest Sąd Imperialny, powoływany przez Imperatora w porozumieniu z Keisarnoudem.

2. Do czasu jego powołania, funkcje sądownicze wykonuje bezpośrednio Imperator.

ROZDZIAŁ III — LENNA I ICH STATUS

Art. 9 [Lenna]

1. Państwa lenne Imperium zachowują autonomię wewnętrzną, jednak uznają supremację Najjaśniejszego Imperatora.

2. Każde lenno funkcjonuje na podstawie indywidualnej umowy lennej zawartej z Imperatorem.

Art. 10 [Zakaz ceł]

1. Wszystkie lenna są członkami Wielkiej Przestrzeni Gospodarczej Imperium.

2. Zakazane są wszelkie umowy celne między lennami, które nakładają cła lub bariery handlowe.

ROZDZIAŁ IV — BEZPIECZEŃSTWO I OBRONA

Art. 11 [Imperialne Siły Zbrojne]

1. Obrona Imperium spoczywa na Imperialnych Siłach Zbrojnych, które składają się z:

• Imperialnych Wojsk Lądowych

• Imperialnych Sił Powietrznych,

• Imperialnej Marynarki Wojennej,

• Imperialnych Wojsk Przeznaczenia Strategicznego,

• Imperialnych Sił Specjalnych.

2. Zwierzchnictwo nad wojskiem sprawuje Najjaśniejszy Imperator lub Regent.

3. Naczelne dowództwo powierzane jest Wielkiemu Marszałkowi, mianowanemu przez Imperatora.

Art. 12 [Obowiązek obrony]

Każde lenno i jego mieszkańcy mają obowiązek wspierać obronę Imperium w razie zagrożenia jego integralności.

ROZDZIAŁ V — OBYWATELE I PRAWO

Art. 13 [Obywatelstwo]

1. Obywatelstwo cesarskie przysługuje wszystkim mieszkańcom lenn uznanych przez Imperatora.

2. Prawa i obowiązki obywateli określane są przez Edykty Cesarskie oraz niniejszą Konstytucję.

ROZDZIAŁ VI — ZMIANA KONSTYTUCJI I POSTANOWIENIA KOŃCOWE

Art. 14 [Zmiana Konstytucji]

1. Konstytucja może zostać zmieniona wyłącznie przez wspólną decyzję Najjaśniejszego Imperatora i Keisarnoudu.

2. W przypadku regencji, zmiany Konstytucji wymagają zatwierdzenia przez co najmniej 3/4 członków Keisarnoudu.

Art. 15 [Wejście w życie]

Niniejsza Konstytucja wchodzi w życie z chwilą jej ogłoszenia przez Najjaśniejszego Imperatora lub uprawnionego Regenta.

Szanowni,

postanowiłem napisać od rana bardzo okrojoną wersję Konstytucji Imperium. Pozwolę się odnieść do dwóch spraw, które mnie de facto bardzo mocno zastanawiają, czy jest sens tego, aby tak to wyglądało, a mianowicie;

• Keisarnoud - pozostawić to jako jedyny organ władzy ustawodawczej, czy będziemy utrzymywali połączone działanie Imperatora i Keisarnoudu.

• Regent - na ten moment zapisałem, że pełni władzę do powrotu Imperatora. Macie pomysł na zapis dotyczący kadencji Regenta? 

Poza tym pozwolę sobie zacząć pisać tytuły po nandyjsku dla spójności. Retsikantsel - Regent-Kanclerz. 😉
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Keisarnoud”