Wysoki Sądzie,
Jeśli można, chciałbym odnieść się raz jeszcze do sprawy.
Wniosek o zbadanie zgodności działań obywateli z przysięgą (D. Robingren)
- August de la Sparasan
- Collaborator
Re: Wniosek o zbadanie zgodności działań obywateli z przysięgą (D. Robingren)
NordNET:
augustdelasparasan@nordnet.fn
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

- Damiano Robingren
- Collaborator
Wysoki Sądzie,
Prezydent August de la Sparasan w poście z 8 kwietnia o godz. 16:31 wyraźnie zrzekł się dalszego przedstawiania dowodów, pisząc dosłownie:
W związku z tym wszelkie jego późniejsze wypowiedzi nie mogą być traktowane jako materiał dowodowy. Mając na uwadze kompletność materiału oskarżyciela oraz moje punktowe wyjaśnienia, wnoszę o oddalenie wniosku w całości.
Prezydent August de la Sparasan w poście z 8 kwietnia o godz. 16:31 wyraźnie zrzekł się dalszego przedstawiania dowodów, pisząc dosłownie:
Ogłaszam, że przekazałem w tej sprawie już wszystkie dowody, jakie zamierzałem przekazać.
W związku z tym wszelkie jego późniejsze wypowiedzi nie mogą być traktowane jako materiał dowodowy. Mając na uwadze kompletność materiału oskarżyciela oraz moje punktowe wyjaśnienia, wnoszę o oddalenie wniosku w całości.
- August de la Sparasan
- Collaborator
Wysoki Sądzie,
Nie zamierzam już przedstawiać dowodów. Zamiast tego chcę się odnieść do wypowiedzi Obywatela Robingrena.
Nie zamierzam już przedstawiać dowodów. Zamiast tego chcę się odnieść do wypowiedzi Obywatela Robingrena.
NordNET:
Discord:

- Piotr Jankowski
- Enthusiast

Velke Mesto Achkov, dnia 13 kwietnia 2026 roku
Z A R Z Ą D Z E N I E
Zarządzam, co następuje:
- Zezwalam @August de la Sparasan na przedstawienie wyjaśnień dotyczących wypowiedzi @Damiano Robingren.
- Wyznaczam czas na przedstawienie odpowiedzi do godziny 20:00 dnia 14 kwietnia 2026 roku.
(-) Piotr Jankowski
Przewodniczący składu orzekającego
Przewodniczący składu orzekającego
- Piotr Jankowski
- Enthusiast
Damiano Robingren pisze: 11 kwie 2026, 14:10Mając na uwadze kompletność materiału oskarżyciela oraz moje punktowe wyjaśnienia, wnoszę o oddalenie wniosku w całości.
Oddalam.
Wobec obywatela @Damiano Robingren nie wysunięto oskarżenia i @August de la Sparasan nie występuje w tym wypadku w roli oskarżyciela. Dodatkowo, gdyby pojawiły się jakiekolwiek nowe materiały dowodowe lub istotne okoliczności strony winny je zaprezentować.
- August de la Sparasan
- Collaborator
Wysoki Sądzie,
Ewidentnie główna linia obrony Obywatela to "to był tylko ziajt". Wygodne, bo przecież z żartu nie trzeba się tłumaczyć. Można zrobić wszystko, a potem ogłosić, że to żart. Czy zatem żart ten ciągnie się do teraz? Blokowanie urzędów jak Kongres i Federalna Komisja Wyborcza - to żart? Żart z Nordaty. Ona go wybrała, on zakończy jej żywot. Ponadto Obywatel Robingren zwyczajnie kłamie, twierdząc, że nie działa na forum IV Republiki Muratyki. Wystarczy spojrzenie na ich - tak to już określajmy - forum, by widzieć, że działa tam i jest jednym z dwóch filarów tego nowego państwa. Ale skoro Obywatel de facto zrezygnował z obrony na rzecz twierdzenia, że to wszystko to żart, to ja zrezygnuję z dalszego "oskarżenia go". Sam się dostatecznie pogrążył własnymi działaniami i widać to jasno i wyraźnie.
Dziękuję, tyle ode mnie.
Ewidentnie główna linia obrony Obywatela to "to był tylko ziajt". Wygodne, bo przecież z żartu nie trzeba się tłumaczyć. Można zrobić wszystko, a potem ogłosić, że to żart. Czy zatem żart ten ciągnie się do teraz? Blokowanie urzędów jak Kongres i Federalna Komisja Wyborcza - to żart? Żart z Nordaty. Ona go wybrała, on zakończy jej żywot. Ponadto Obywatel Robingren zwyczajnie kłamie, twierdząc, że nie działa na forum IV Republiki Muratyki. Wystarczy spojrzenie na ich - tak to już określajmy - forum, by widzieć, że działa tam i jest jednym z dwóch filarów tego nowego państwa. Ale skoro Obywatel de facto zrezygnował z obrony na rzecz twierdzenia, że to wszystko to żart, to ja zrezygnuję z dalszego "oskarżenia go". Sam się dostatecznie pogrążył własnymi działaniami i widać to jasno i wyraźnie.
Dziękuję, tyle ode mnie.
NordNET:
Discord:

- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze: wnioskodawca nie przedstawił moim zdaniem dowodów jednoznacznie wskazujących na to, że działania Premiera Robingrena były sprzeczne ze złożoną przez niego przysięgą obywatelską.

- Damiano Robingren
- Collaborator
August de la Sparasan pisze: 13 kwie 2026, 16:32Blokowanie urzędów jak Kongres i Federalna Komisja Wyborcza - to żart? Żart z Nordaty.
Ja niczego nie blokuję, to że nic się w tych instytucjach nie dzieje to nie jest moja wina, ja osobiście pracując z Panem straciłem jakiekolwiek poczucie współodpowiedzialności wobec tychże instytucji i raczej nie zamierzam w nich się udzielać bardziej aktywnie
August de la Sparasan pisze: 13 kwie 2026, 16:32Ponadto Obywatel Robingren zwyczajnie kłamie, twierdząc, że nie działa na forum IV Republiki Muratyki. Wystarczy spojrzenie na ich - tak to już określajmy - forum, by widzieć, że działa tam i jest jednym z dwóch filarów tego nowego państwa.
No akurat to że jestem związany z IV Republiką Muratyki chyba nie stoi obecnie w sprzeczności z przysięgą obywatelską, bo tak jak już mówiłem to nie ja doprowadziłem do secesji i jednocześnie próbowałem robić dużo by móc jej zapobiec, teraz jest moja kontynuacja aktywności w jak się okazuje niepodległym kraju, no ale czy to źle? Czy to źle, że jestem lojalny wobec państwa w ramach którego rozpoczynałem swoje v-życie na nordacie? To przecież nie jest moja wina że teraz doprowadzili do secesji, a wszystkie stanowiska muratyckie zostały przeze mnie nabyte przed całą tą awanturą
August de la Sparasan pisze: 13 kwie 2026, 16:32Sam się dostatecznie pogrążył własnymi działaniami i widać to jasno i wyraźnie.
mogę dosłownie powiedzieć to samo o wielu osobach a ich nie pozywam
- August de la Sparasan
- Collaborator
Wysoki Sądzie
Były Obywatel Damiano Robingren postanowił oszczędzić pracy wymiarowi sprawiedliwości. Dalsze procedowanie tej sprawy byłoby w mojej opinii bezcelowe, toteż wycofuję swój wniosek.
Były Obywatel Damiano Robingren postanowił oszczędzić pracy wymiarowi sprawiedliwości. Dalsze procedowanie tej sprawy byłoby w mojej opinii bezcelowe, toteż wycofuję swój wniosek.
NordNET:
Discord: