Wspólna giełda?
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Wspólna giełda?
Ostatnio tak sobie myślałem nad możliwościami wykorzystania faktu wspólnego forum, i tak jakoś mi się uwidziała wspólna tablica ogłoszeniowa. Taka wiecie, do wszystkiego. Ogłoszenia o pracę, sprzedaż/kupno towaru, oferty przewozu ludzi/towarów, zlecenia budowy, wymiany etc. Ułatwiłoby to znacznie handel między osobami prywatnymi i firmami, a także go zaktywizowało. Co o tym myślicie?
- Robert Drenin
- Community Regular
Re: Wspólna giełda?
Tak na pierwszy rzut oka, moim zdaniem pomysł wydaje się nawet dobry. Na pewno wszelkie ogłoszenia, oferty i zlecenia w jednym miejscu mogłyby nam wszystkim się przydać, ponieważ z łatwością moglibyśmy wiedzieć, co oferują nasze kraje, a co za tym idzie potencjalny handel, gdyż przykładowo może są takie towary, których potrzebujemy, a może jednak Muratyka bądź Czesnorad akurat będą posiadać na sprzedaż takie towary. Oczywiście to też taki przykład, bo to wcale nie muszą być tylko towary, ale również przykładowo właśnie przedsięwzięcia, projekty itd.
Towarzysz Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
- Experienced
Dokładnie o to chodzi! Całość byłaby ładnie przypięta (bo zrobilibyśmy to jako podpięty wątek w tym dziale) i ogłoszona (jakieś pudełeczko po boku albo odnośnik). Nie ukrywam, ale posiadam też dostęp do prostego skryptu obliczającego kursy obu naszych walut stworzonego przez Czcigodniego @Helwetyk (chwała mu!), także tutaj można pokusić się o jakieś roszady związane z kantorem wymiany walut.
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Czyli chcemy sobie stworzyć nasz mały bazar gdzie każdy może pisać czego mu potrzeba co ma na zbyciu itd.
Może coś z tego wyjdzie, ale puki nie mamy banku wszystko musi się odbywać na zasadzie narracji, ewentualnie towar za towar.
Może coś z tego wyjdzie, ale puki nie mamy banku wszystko musi się odbywać na zasadzie narracji, ewentualnie towar za towar.
- Experienced
No na tą chwilę nie ma innego wyjścia - trzeba usługi świadczyć na zasadzie wymiany, albo po prostu odwalenia roboty. Niby jakąś fakturę można wystawić, ale co z tego skoro nie będzie się jej dało zapłacić?
Aczkolwiek widziałem, że Czcigodny Helwetyk wznowił prace nad bankiem międzynarodowym, także światełko nadziei jest. Znając życie szybciej zaczniemy z nań korzystać, niż z tego który mamy na stronie głównej XD
Aczkolwiek widziałem, że Czcigodny Helwetyk wznowił prace nad bankiem międzynarodowym, także światełko nadziei jest. Znając życie szybciej zaczniemy z nań korzystać, niż z tego który mamy na stronie głównej XD
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Jeżeli bank się już pojawi to będzie bardzo dobrze gdyż otworzy nam to pole do rozwoju naszej ekonomii a na tą chwilę lepiej pozostać przy zasadzie towar za towar lub za umowne pieniądze gdyż nie jestem fanem wystawiania jakichkolwiek fakturek.
- Robert Drenin
- Community Regular
Mnie się wydaje, że kurs waluty łatwo można wyliczyć dla narodów o ustroju kapitalistycznym niż socjalistycznym. Więc pomijając fakt, że w przyszłości porzucimy walutę Czesnoradzką, to kurs waluty narodu socjalistycznego raczej trudno będzie go wyliczyć, o ile będzie to możliwe.
Więc jak na razie, to wydaje mnie się, że handel raczej odbywać się będzie na zasadzie wymiany towarów, bądź właśnie praca (w domyśle przykładowo budowa jakiejś budowli) za dany towar.
Tak poza tym, to my też rezygnujemy z mechanik kapitalistycznych jak chodziażby giełda papierów wartościowych.
Więc jak na razie, to wydaje mnie się, że handel raczej odbywać się będzie na zasadzie wymiany towarów, bądź właśnie praca (w domyśle przykładowo budowa jakiejś budowli) za dany towar.
Tak poza tym, to my też rezygnujemy z mechanik kapitalistycznych jak chodziażby giełda papierów wartościowych.
Towarzysz Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
- Helwetyk
- Explorer
Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby Czesnorad wpiąć do powstającego banku (kursy same się uzgodnią 6 czerwca). Jedyny minus jest taki, że potrzebne byłyby odrębne weryfikacje w Stemplu. W teorii nie są konieczne, w końcu identyfikatory są identyczne z muratyckimi, ale zdecydowanie wolałbym nie dodawać specjalnych warunków ? dla poczytalności kodu, w celu uniknięcia ścieżki prowadzącej w otchłań szaleństwa.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2022,