Wspólna giełda?

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Wspólna giełda?

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Ostatnio tak sobie myślałem nad możliwościami wykorzystania faktu wspólnego forum, i tak jakoś mi się uwidziała wspólna tablica ogłoszeniowa. Taka wiecie, do wszystkiego. Ogłoszenia o pracę, sprzedaż/kupno towaru, oferty przewozu ludzi/towarów, zlecenia budowy, wymiany etc. Ułatwiłoby to znacznie handel między osobami prywatnymi i firmami, a także go zaktywizowało. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Robert Drenin
Community Regular
Community Regular

Re: Wspólna giełda?

Post autor: Robert Drenin »

Tak na pierwszy rzut oka, moim zdaniem pomysł wydaje się nawet dobry. Na pewno wszelkie ogłoszenia, oferty i zlecenia w jednym miejscu mogłyby nam wszystkim się przydać, ponieważ z łatwością moglibyśmy wiedzieć, co oferują nasze kraje, a co za tym idzie potencjalny handel, gdyż przykładowo może są takie towary, których potrzebujemy, a może jednak Muratyka bądź Czesnorad akurat będą posiadać na sprzedaż takie towary. Oczywiście to też taki przykład, bo to wcale nie muszą być tylko towary, ale również przykładowo właśnie przedsięwzięcia, projekty itd.
Towarzysz Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Dokładnie o to chodzi! Całość byłaby ładnie przypięta (bo zrobilibyśmy to jako podpięty wątek w tym dziale) i ogłoszona (jakieś pudełeczko po boku albo odnośnik). Nie ukrywam, ale posiadam też dostęp do prostego skryptu obliczającego kursy obu naszych walut stworzonego przez Czcigodniego @Helwetyk (chwała mu!), także tutaj można pokusić się o jakieś roszady związane z kantorem wymiany walut.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Czyli chcemy sobie stworzyć nasz mały bazar gdzie każdy może pisać czego mu potrzeba co ma na zbyciu itd. 

Może coś z tego wyjdzie, ale puki nie mamy banku wszystko musi się odbywać na zasadzie narracji, ewentualnie towar za towar. 

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

No na tą chwilę nie ma innego wyjścia - trzeba usługi świadczyć na zasadzie wymiany, albo po prostu odwalenia roboty. Niby jakąś fakturę można wystawić, ale co z tego skoro nie będzie się jej dało zapłacić?

Aczkolwiek widziałem, że Czcigodny Helwetyk wznowił prace nad bankiem międzynarodowym, także światełko nadziei jest. Znając życie szybciej zaczniemy z nań korzystać, niż z tego który mamy na stronie głównej XD
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Jeżeli bank się już pojawi to będzie bardzo dobrze gdyż otworzy nam to pole do rozwoju naszej ekonomii a na tą chwilę lepiej pozostać przy zasadzie towar za towar lub za umowne pieniądze gdyż nie jestem fanem wystawiania jakichkolwiek fakturek.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Robert Drenin
Community Regular
Community Regular

Mnie się wydaje, że kurs waluty łatwo można wyliczyć dla narodów o ustroju kapitalistycznym niż socjalistycznym. Więc pomijając fakt, że w przyszłości porzucimy walutę Czesnoradzką, to kurs waluty narodu socjalistycznego raczej trudno będzie go wyliczyć, o ile będzie to możliwe.

Więc jak na razie, to wydaje mnie się, że handel raczej odbywać się będzie na zasadzie wymiany towarów, bądź właśnie praca (w domyśle przykładowo budowa jakiejś budowli) za dany towar.

Tak poza tym, to my też rezygnujemy z mechanik kapitalistycznych jak chodziażby giełda papierów wartościowych.
Towarzysz Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
Awatar użytkownika
Helwetyk
Explorer
Explorer

Post autor: Helwetyk »

Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby Czesnorad wpiąć do powstającego banku (kursy same się uzgodnią 6 czerwca). Jedyny minus jest taki, że potrzebne byłyby odrębne weryfikacje w Stemplu. W teorii nie są konieczne, w końcu identyfikatory są identyczne z muratyckimi, ale zdecydowanie wolałbym nie dodawać specjalnych warunków ? dla poczytalności kodu, w celu uniknięcia ścieżki prowadzącej w otchłań szaleństwa.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2022, 19:39 przez Helwetyk, łącznie zmieniany 1 raz.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

A to już trzeba pytać @Przewodniczący RKL, aczkolwiek myślę, że z podpięciem do STEMPLA problemu nie będzie ?

Robert Drenin pisze: 29 maja 2022, 19:00Mnie się wydaje, że kurs waluty łatwo można wyliczyć dla narodów o ustroju kapitalistycznym niż socjalistycznym. Więc pomijając fakt, że w przyszłości porzucimy walutę Czesnoradzką, to kurs waluty narodu socjalistycznego raczej trudno będzie go wyliczyć, o ile będzie to możliwe.

Tzn. w tym przypadku przyjęliśmy model obliczania kursu na podstawie aktywności na naszych forach. Im większa, tym kurs bardziej wzrasta. Ot proste i chyba najbardziej sensowne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Robert Drenin
Community Regular
Community Regular

Helwetyk pisze: 29 maja 2022, 19:38Jedyny minus jest taki, że potrzebne byłyby odrębne weryfikacje w Stemplu. W teorii nie są konieczne, w końcu identyfikatory są identyczne z muratyckimi, ale zdecydowanie wolałbym nie dodawać specjalnych warunków ? dla poczytalności kodu, w celu uniknięcia ścieżki prowadzącej w otchłań szaleństwa.

Jak już zagłębiliśmy się w temat Stempla to chciałbym go w sumie trochę rozwinąć.

Nie chcę się narzucać czy coś, ale właśnie kiedyś sobie o tym myślałem i w sumie jak Czesnorad dzieli wspólne forum z Muratyką, to chciałbym się zapytać również o potencjalne zaznaczenie też Czesnoradu w Stemplu, ponieważ chcielibyśmy wdrażać też coraz bardziej Czesnorad w politykę międzymikronacyjną oraz wiedząc, iż niektóre kraje może nie wiedzą jeszcze o naszym istnieniu, to stąd moje pytanie, gdyż póki co, to w Stemplu jest na razie pokazane jako forum tylko Muratyckie.

Temat może i niezbyt do tego wątku, ale prędzej czy później musiało takie pytanie paść i najwyżej możemy utworzyć do tego inny wątek.

Waksman pisze: 29 maja 2022, 20:16Tzn. w tym przypadku przyjęliśmy model obliczania kursu na podstawie aktywności na naszych forach. Im większa, tym kurs bardziej wzrasta. Ot proste i chyba najbardziej sensowne rozwiązanie.

Jest to ciekawe rozwiązanie, natomiast faktyczne @Włodzimierz Molotin musiałby o tym zadecydować, ponieważ na pewno rozwiązałoby problem wymiany walutowej. Mogę też powiedzieć, iż faktycznie taki model obliczania kursu waluty zadziała dla każdego, ale ja też myślałem jak to uzasadnić z punktu roleplayowego, chyba że w Radzie coś byśmy wymyślili.
Towarzysz Robert Drenin

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje wspólne”